Barion Pixel

Sokféle napi egyeztető megbeszéléssel, azaz daily standuppal találkoztam már:

helyzetjelentés-ízűvel, teendők unalmas felsorolásával, technikai megbeszélésekbe fulladóval, vagy éppen csapat-szinkronizálás célú beszélgetéssel.

A felsorolt típusok közül egyik sem áll távol a stand-up jellegzetességeitől, de inkább csak eltúlzótt karikatúráinak nevezhetők, hiszen nem ez a valódi célja egy ilyen megbeszélésnek.

OK, akkor mégis mire szolgál a daily stand-up?

A napi egyeztető megbeszélés TÖKÉLETES KERETET AD ARRA, hogy újra energetizáljuk a célt, valamint, hogy újra osszunk olyan feladatokat, ami valakit már nem motivál és nem tud energiát beletenni. Azzal már növelheted a mindennapi motivációt, ha szem előtt tartod a fő célt. Az pedig egy extra lehetőség, hogy a újra lehet osztani a feladatokat, ha lankad vagy elakad a lelkesedés.

Persze tudjuk, hogy minden tennivalót el kell végezni,
és nem jó az sem, ha az unalmas, demotiváló feladatok földre esnek.
Ekkor is segítségül lehet hívni a közös célt, amit együtt tűztetek ki.

 

Mivel lehet segíteni ezt folyamatot?

Mindenképpen azzal, ha olyan keretet adsz neki, ami ezt támogatja. A standup azért ilyen rövid, hogy pörgős legyen, hogy ezzel is energiát generáljon. Azért érdemes nap elején tartani, mert akkor még több energiája van az embereknek, így jobban behúzza őket a közös cél. Azért érdemes állva standup-olni, mert a “kényelmetlenség”, de sokkal inkább a mozgás szabadsága szintén energetizál. Azért érdemes vizualizálni a célt és a teendőket (software vagy fizikai tábla), mert a kép könnyebben megragadja az embert.

Még néhány ötlet…

Érdemes lehet a megbeszélésre bevinned olyan felhasználói visszajelzéseket, amik a közös célra vonatkoznak. Ezek segítenek újra és újra megerősíteni, hogy miért is ezen a célon dolgozunk. Szintén másféle energiát ad az, ha ezeken a megbeszéléseken más érintett kollégák is részt vesznek. A megbeszélésen ők csak megfigyelői szerepben vannak, de később kérdezhetnek és visszajelezhetnek.Olyanok legyenek ott, akiket tényleg érdekel a téma, amin dolgoznak akár érintettség, akár érdeklődés miatt. Szintén jó terep, hogy mint csapat vezető felmérd a csapat energia szintjén, erre jó eszköz a Niko-niko naptár. Ti mire használjátok a napi egyeztetéseket?